Шест интересни факта на тема спорт

В тази статия ще посочим шест любопитни факта на тема спорт. Някои от тях може да сте прочели някъде, а други не, но сме сигурни, че всичко написано от нас ще ви бъде интересно и забавно. А сега вижте какво не знаете за футбола, баскетбола, тениса, волейбола, голфа и най-красивите спортистки в световен мащаб.

1.Футболът носи както положителни, така и отрицателни емоции. Освен инцидентите между различните агитки, футболната игра е ставала причина и за истинска война между две държави. Военен конфликт избухва след срещата Салвадор-Хондурас (1969), когато хондураските национали губят срещата. Това поражда силна вражда, която дава много жертви на по-късен етап.

2. Първите баскетболни кошове са били изработени от кошници, в които търговците са слагали праскови. Мрежата не е имала дупка и състезателите са вадили топката след всеки отбелязан кош. За създател на спорта се сочи американецът Джеймис Нейсмид, а първата баскетболна среща се е провела в далечната 1982 година.

3. Живата голф легенда Тайгър Уудс започва да практикува играта веднага щом се е научил да ходи. Още на три годишна възраст той започва да се учи от движенията на своя баща, което днес го прави най-добрия голф играч в световен мащаб.

4. Една от състезателките получили най-много любовни писма след изявите си е фигуристката от бившето ГДР – Катарина Вит. Тя печели олимпийската си титла в столицата на Босна – Сараево през 1984 година и е затрупана от цели 35 000 писма. Малко по-късно именитата спортистка се разголва и се снима за Плейбой.

5. При появата на волейбола началните удари са се изпълнявали на един крак. Това предизвиквало уникално забавление сред публиката, която наблюдавала състезанията. За създател на спорта се сочи американският гражданин Уилям Морган, който през 1895 дава старт на популярната игра.

6. Най-младата тенисистката, която попада в световната ранглиста се казва Мартина Хингис. Тя извършва спортния подвиг през 1997, когато е на 16 годишна възраст. Тя се превръща и в една от най-обичаните спортистки към днешна дата.

източник http://lubopitnifakti.info